un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Vrei să faci un marketplace de iOS? Îți trebuie o linie de credit de 1 milion de euro

26 Jan 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Apple este silită de UE să permită sideloading-ul de aplicații, adică să permită instalarea lor și din alte surse.

Alte surse, însă, nu înseamnă că iei tu installerul de unde îl găsești, așa cum poți face pe Android cu orice apk. Nu, Apple acceptă doar alte magazine de aplicații, deci cineva trebuie întâi să-și facă magazin unde va ține aplicațiile. Mai vor și comisioane, parcă am citit de 0,5 € per instalare de marketplace.

Și mai ciudat mi se pare că vor întâi să arăți o scrisoare de garanție sau o linie de credit de minim 1 milion de euro, de la o instituție bancară de top, ca să-ți dea permisiunea să fii marketplace de aplicații.

Provide Apple a stand-by letter of credit from an A-rated (or equivalent by S&P, Fitch, or Moody’s) financial Institution of €1,000,000 to establish adequate financial means in order to guarantee support for your developers and users.

Este de pe site-ul lor despre alternative marketplaces. Mi se par condiții destul de dure. Practic asta pune niște piedici situației în care câțiva dezvoltatori mici de jocuri dintr-o țară decid să-și facă ei, la comun, un soi de marketplace în care să-și vândă jocurile respective.

Acum să vedem ce reacție va avea UE la asta. Nu cred că se pot opri la “trebuie să permiteți marketplace-uri alternative” și apoi să lase companiile să facă propriile reguli privind acestea.

Chiar și așa, însă, ne apropiem de un moment istoric odată cu lansarea iOS 17.4. După 16 ani de monopol al App Store, vor exista și alte surse de aplicații pentru iOS. Noroc cu UE, unde directivele acestea se văd deja rapid implementate, de la portul USB și până la tot felul de alte modificări ce vor fi în curând vizibile, precum separarea contului de Messenger sau Instagram de cel de Facebook și altele ce sunt benefice utilizatorului final.

    18 comentarii

  1. zici ca 1 mil de euro e o conditie dura pentru niste producatori de jocuri care vor sa se asocieze?
    cam care e costul anual cu un programator cu care sa faci jocul ala?
    de cati programatori ai nevoie pentru un joc?
    si daca se asociaza mai multi.. cam ce bugete au pentru dezvoltarea jocurilor?

    asta daca nu e o greseala in titlu si de fapt e miliard in loc de milion.

    eu asa vad imaginea cand ma uit la titlul tau.
    tu cum ai vazut cand ti-a iesit suma asta a fi conditie dura?

      (Citează)

    • Am văzut-o ca fiind la modul “mult noroc să îți dea cineva linie de credit când ești un dezvoltator de jocuri de mobil”. Nu ești Ubisoft, ești o companie formată din 3 oameni cu o idee care poate se va vinde, poate nu.

      Un miliard de euro :))

        (Citează)

    • nwradu: ești o companie formată din 3 oameni cu o idee care poate se va vinde, poate nu.

      pai nu iti trebuie un appstore al tau pentru asta, poti adera la unul existent (cum faceau si pana acum cu unicul disponibil).

      e ca in viata reala: daca esti un “studio” care creaza, produce si vinde scaune.. nu iti faci un marketplace ca sa le poti vinde.
      incerci cu emag sau cu alte platforme pana cresti suficient si iti poti contrui mallul tau daca vrei.
      da, poate ca in cazul apple nu ai optiunea de a vinde “la poarta fabricii” (a instala direct sursa), dar exemplul ramane valid pentru nevoia / capabilitatea de a avea propriul marketplace (mai ales pentru un singur produs)

        (Citează)

  2. Pare o conditie facuta sa tina departe magazinele gen F-Droid, sa nu cumva sa se umple platforma de saraki care nu vor sa dea bani pe aplicatii

      (Citează)

    • Sorin:
      Pare o conditie facuta sa tina departe magazinele gen F-Droid, sa nu cumva sa se umple platforma de saraki care nu vor sa dea bani pe aplicatii

      E o condiție prin care să facă improbabilă înființarea unui marketplace de aplicații alternativ. Companiile funcționează pe baza unui buget prestabilit, nu pot să se bazeze pe “cine știe câte instalări o să avem, așadar cine știe cât o să ne coste”.

      Cochetam, de la o vreme, să fac trecerea pe iOS, dar dacă eliminarea seriei Mini de iPhone-uri deja îmi cam tăiase elanul, atunci limitările astea artificiale chiar că au pus capac. Am impresia că Android o să scrie pe fața mea multă vreme de acum înainte.

        (Citează)

  3. Scrisoarea de garantie nu inseamna ca trebuie sa pui milionul pe masa ori sa fie in cont, doar ca banca garanteaza pentru tine, nici macar nu e o suma mare pentru un studio de jocuri decent, pana si un start-up in seed funding poate atrage de 5x suma solicitata de Apple, asa vor tine la distanta marketplace-urile fantoma create de developeri de apartament care sa iti puna la dispozitie malware ca bonus inclus in aplicatii

      (Citează)

    • Nu e vorba despre studio decent. Presupunând că faci magazinul de aplicații pe o altă firmă, poate una nouă, sunt mici șanse ca o bancă de top să-ți dea linia de credit. Este doar o practică anticoncurențială ca să-și protejeze AppStore-ul.

        (Citează)

  4. Da, UE care n-a fost in stare sa imi raspunda la reclamatia despre practice Wargaming din Cypru decat cu un text despre Fnac, Belgia. Si nici nu au reusit sa imi ofere dovada ca mi-au scris ce au pretins ca mi-au scris.

      (Citează)

  5. desi consider ca usb-c si celelalte masuri legate de privacy sunt bune, nu am o parere asa buna despre magazinele de aplicatii alternative.

    da, ar functiona intr-o lume ideala, dar, din pacate, nu traim in una. pana la urma app store a facut milionari (daca nu chiar miliardari) o gramada de companii/oameni, deci nu e dracu chiar asa de negru. a, ca s-au revoltat aia de la epic asta e altceva, acolo e vorba de lacomie (+profitul actionarilor).

    vom trai si vom vedea

      (Citează)

  6. stai ca apare el acum cosmin costin si ne ilumineaza cum e mindblowing

      (Citează)

  7. “ După 16 ani de monopol al App Store, vor exista și alte surse de aplicații pentru iOS. Noroc cu UE, unde directivele acestea se văd deja rapid implementate, de la portul USB și până la tot felul de alte modificări ce vor fi în curând vizibile, precum separarea contului de Messenger sau Instagram de cel de Facebook și altele ce sunt benefice utilizatorului final. “

    Eu unul nu sunt de acord cu nimic din cele de mai sus, nici macar cu TypeC. Atâția ani am avut 1miliard de tipuri de încărcătoare(remember Sony-Ericsson, Nokia, HTC, Blackbarry, etc) și deodată ne-am hotărât DOAR pt anumite deviceuri ca vrem TypeC. De ce producători de mașini electrice nu sunt în aceasi oală? De ce producători de scule electrice cu acumulator nu sunt în aceeași oală? De ce ștechere de 220v nu sunt la fel în toată Europa? Apoi legat de marketplace’uri alternative, de ce să obligi un producător să ofere servicii de calitate mai proasta și să își deschidă backdoors? Oamenii cumpărau produsele astea pt ca știau ca e foarte complicat să ajungă în AppStore lucruri de proasta calitate(au un proces de approval foarte bine pus la punct, chiar daca include multi indieni). Pt mine fix astea au fost motivele pt care am trecut la iOS acum 8ani, dar se pare ca se duce dracu planeta asta, și UE e prima care cade din prisma deciziilor idioate pe care le ia…

      (Citează)

    • Dan: știau ca e foarte complicat să ajungă în AppStore lucruri de proasta calitate

      pai ce te impiedica sa instalezi tot din appstore si pe viitor?
      eu nu te obliga sa instalezi nimic din marketplaceurile alternative, iti ofera o optiune.

      Dan: De ce producători de mașini electrice nu sunt în aceasi oală?

      pentru ca inca tehnologia evolueaza rapid.
      cand se va stabiliza tehnologia probabil ca vor fi si ei inclusi in reglementare.

      Dan: De ce ștechere de 220v nu sunt la fel în toată Europa?

      din motive de legacy?
      un telefon oricum era depasit in cativa ani (cati au fost acordati pentru unificarea la type-c), in schimb diferitele aparate care folosesc acele stechere pot sa dureze si 30 de ani.
      fara a ne gandi ca trebuie refacute instalatiile electrice (deci interventii pe infrastructura existenta).
      deci costul unificarii nu prea justifica beneficiul adus.

        (Citează)

    • Apoi legat de marketplace’uri alternative, de ce să obligi un producător să ofere servicii de calitate mai proasta și să își deschidă backdoors? Oamenii cumpărau produsele astea pt ca știau ca e foarte complicat să ajungă în AppStore lucruri de proasta calitate(au un proces de approval foarte bine pus la punct, chiar daca include multi indieni).

      Securitatea asta prin opacitate nu prea e securitate. Un sistem de operare ar trebui să fie prin construcție rezilient la atacuri informatice, nu să se bazeze pe restricționarea codului care se execută pe baza deciziilor unor review-eri.

      Pe deasupra, nu e ca și cum nu ar fi scăpat malware pe AppStore de câteva ori în istoria sa. De fapt, ca developer iOS îți spun că nici măcar nu e foarte greu să-i păcălești pe cei care fac review la aplicațiile de pe AppStore. Acum câțiva ani mi-au respins un update pentru că făceam method swizzling (lucru adevărat) și că asta poate fi folosit pentru a executa cod descărcat de pe internet (lucru interzis de guidelines). Le-am spus că nu acesta e motivul pentru care fac swizzling și… m-au crezut pe cuvânt și au aprobat update-ul. De mințit eu nu i-am mințit, dar imaginează-ți cum era dacă aș fi fost o persoană rău-intenționată.

        (Citează)

    • @Dan, eu nu prea inteleg ce te impiedica sa instalezi si pe viitor doar aplicatii de calitate din AppStore. Magazinele de aplicatii alternative sunt optionale, nu devin dintr-o data obligatorii.

        (Citează)

    • Dan: De ce producători de mașini electrice nu sunt în aceasi oală?

      Ba chiar sunt, CCS în Europa, NACS în America.

      Dan: De ce producători de scule electrice cu acumulator nu sunt în aceeași oală?

      Nu știu, dar sper să fie, că tare bine ar fi.

      Dan: De ce ștechere de 220v nu sunt la fel în toată Europa?

      Pentru că electricitatea a pornit acum 100 de ani și este mai greu de schimbat azi pentru uniformitate, dar nu cred că n-ai putut băga ștecherul undeva în priză în Europa până la urmă.

      Până la urmă, cum zice @John, n-ai decât să păstrezi doar AppStore pe telefon. Mie îmi place să am și alte opțiuni.

        (Citează)

  8. Eu aș vrea să știu dacă se poate folosi App Store pe Android.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus